Kitchen Remodel in Wellesley Gets an Open-Minded Opening

When this couple relocated from Washington DC to Wellesley, they knew the Cliff Estates neighborhood was great, the architecture outside was excellent and everything about the house met their needs…. except the weird galley kitchen that doubled as a hallway to the family room.  Before they committed to the purchase, a local realtor recommended they have us look at the space to see if we thought the dual purpose thoroughfare had any hope.

Before & After Floor Plans

The Owners wanted the kitchen and family room open to each other, and wanted to make sure the new space was going to work for a growing family.  We suggested taking the space from the adjacent library (not a priority space for them) and finding a way for the current space to be an added value to the kitchen, while allowing the traffic pattern to the family room to be unimpeded.  At first, the clients were concerned that they would not get a kitchen that was part of the family room, and skeptical that they would love a less direct sightline.

We devised a plan for the existing kitchen space to provide additional storage with a dinette.  This created a great bridge from the kitchen to the family room that provides casual dining, a craft and game space, as well as a place for future homework. ask carolyn  We discussed the fully open concept and the benefit with smaller homes where this open space is more important; however, we felt sure that the spacious family room combined with this much larger kitchen and an indirect opening would serve the family better in this case.  Even an almost silent dishwasher can project an unwelcome noise in a large room with a vaulted ceiling.

I often tell our clients that we have the benefit of not trying to resolve a design challenge while we are occupying a space.  This was another great experience for us to learn about what was ultimately important to our customer, and offer them solutions that are designed in the best interest of their lives when the project is done.  While the initial desire was to have the family room and Island more open to each other, the client loves the way the spaces work and can now enjoy open living with defined space that gives the whole family a casual “together” environment.

   

                              Existing Library                                             New Kitchen Location

   

            Existing Galley Kitchen                                     New Opening to Kitchen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *