Quirky Bath in Wellesley Gets Design Tweaks

                               Before                                                                                     After

From time to time we encounter a remodeling project that begins with a more head scratching than usual. We don’t have any choice but to find a solution when we are invited to help….. we are the professionals after all! This is a story about a bath renovation in Wellesley we completed recently that went from a bit too tight, to a wide open space with a series of minor tweaks that made for one major difference because of the synergy of 4 changes.

  1. We moved the wall: In the existing plan above, the toilet is placed on a sloping wall… this is always a great place to put a toilet because the user either stands back from the toilet, or while sitting lowers their body (sorry for the visual) and the slope does not affect the use. In this case we were able to push the knee wall back a bit more without affecting the use of the toilet, and that provided more room in front of the tub for bathing the young children.

  2. We moved the door: Another small change we made was moving the door into the hall entering the bath- you can see that this removes the need to enter the bath and close the door before the bathing begins, which sounds like less of a hassle until you have to go in and out of the bath or have the door swallowing more valuable floor space.

  3. We enlarged the tub and the vanity: Moving the knee wall created an opportunity for more vanity space and a larger tub as well.

  4. We saved the dormer and heat: The small, unconventional area between the tub and the window allowed the heat to remain undisturbed and provides a great hideaway for the kids’ bath toys.

Check out our gallery of the “after” photos below!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *